Het lijkt zo mooi, op het ideale moment in en uit de beleggingsmarkten stappen. Maar wat levert het daadwerkelijk op? Onderzoek laat zien dat periodiek beleggen bijna net zo goed rendeert, zonder de stress op mogelijk rendementsverlies.
Het timen van de markt is ontzettend moeilijk en verschillende onderzoeken tonen aan dat het wachten op het juiste instapmoment grote gevolgen kan hebben voor je rendement.
Charles Schwab vergeleek de prestaties van vijf hypothetische langetermijnbeleggers die zeer uiteenlopende beleggingsstrategieën volgden. Ieder van hen ontving gedurende 20 jaar aan het begin van het jaar $2.000 om in de S&P 500 te beleggen. Een van de beleggers was Peter Perfect, de perfecte market timer die daarmee $138.044 verdiende. Niet ver daarachter volgde Matthew Monthly, die door maandelijks een vast bedrag te beleggen een rendement behaalde van $124.248.
Het grote verschil tussen Peter en Matthew is dat niemand een echte Peter kan zijn. Zonder een glazen bol die toekomstige marktbewegingen voorspelt, is het schier onmogelijk om altijd op het juiste moment de juiste activa te kopen.
Ook moet je als Peter Perfect zowel het diepte- als hoogtepunt van de activa juist voorspellen en heeft een misrekening grote gevolgen voor je rendement. Een onderzoek van Retirement Researcher laat zien dat het missen van de beste rendementsmaand tussen 1926 en 2016 een belegger die de markt probeerde te timen 30% minder rendement zou hebben opgeleverd dan een belegger die in dezelfde periode een buy-and-hold strategie hanteerde.
Morningstar kwam na het berekenen van het rendement van twee verschillende portefeuilles over een periode van 21 jaar tot een soortgelijke conclusie. Bij de eerste portefeuille werden alle inkomsten geïnvesteerd in de Morningstar US Market Index, bij de tweede portefeuille werd er alleen geïnvesteerd in dezelfde index wanneer aandelen ondergewaardeerd leken. Hieruit kwam naar voren dat de portefeuille waarin regelmatig werd geïnvesteerd een hoger rendement realiseerde dan de portefeuille waarbij geprobeerd werd de markt te voorspellen.
Periodiek beleggen
Een Peter Perfect zijn is dus lastig, maar een Matthew Monthly is geen probleem en biedt een aantal voordelen. Door maandelijks te beleggen bouw je namelijk geleidelijk aan vermogen op en realiseer je een rendement dat niet ver af ligt van iemand die perfect de markt weet te timen. Daarbij vermijd je het risico dat je de marktontwikkelingen verkeert inschat.
Wat Matthew Monthly doet wordt ook wel dollar cost averaging of periodiek beleggen genoemd. Hierbij beleg je op een vooraf vastgelegd moment een vast bedrag in de markt, bijvoorbeeld iedere maand 100 euro. Op deze manier spreid je jouw beleggingen over tijd.
Periodiek beleggen is een prettige strategie voor beginnende beleggers, omdat je op deze manier meer gevoel krijgt bij de markt en tegelijkertijd vermogen opbouwt. Voor beleggers die al een aardig vermogen hebben belegd is periodiek beleggen ook zeker interessant. Het zorgt er namelijk voor dat je een bestaande beleggingsportefeuille aanvult met een nieuw stabiel rendementscomponent.
Activa gespreid beleggen
Naast je vermogen over een bepaalde periode te spreiden gaat het bij periodiek beleggen ook over het spreiden van je kapitaal over bepaalde activa. Een deel kan in aandelen, een ander deel in obligaties en nog een deel kun je als cash aanhouden. Deze verhouding is afhankelijk van de hoeveelheid risico die je wilt nemen en je leeftijd.
Dividendaandelen kunnen een sterk fundament vormen voor je beleggingsportefeuille. Ook als het even minder gaat kan een bedrijf namelijk een deel van zijn winst uitkeren. Door vervolgens dit dividend te herbeleggen verdien je dividend op dividend.
Ook kun je wat nuance in je portefeuille aanbrengen door een deel van je kapitaal investeren in de markten van morgen, bijvoorbeeld bedrijven die zich richten op kunstmatige intelligentie (AI) of de gezondheidssector. Denk naast aandelen er ook aan om een deel van je vermogen periodiek te beleggen in obligaties. Door de opgelopen rentes bieden staats- of bedrijfsobligaties met kortere looptijden inmiddels 4-6% rente.
Wil je jouw spreiding nog breder trekken en je portefeuille verder finetunen, dan zijn ETF’s een uitstekende optie. In plaats van individuele aandelen of obligaties te kopen, beleg je met een ETF in een mandje aandelen of fondsen uit een bepaalde markt, sector of index.
Ga dan voor jezelf na hoeveel geld je maandelijks opzij kunt zetten en hoeveel risico je wilt nemen. Aandelen zijn over het algemeen risicovollere activa dan obligaties. Probeer jaarlijks je portefeuille door te lichten en gaandeweg het risico verder af te bouwen. Op deze manier zorg je voor de juiste balans in je beleggingen en je leven.